UB Nedir?

15.01.2015 4586

ULUSLARARASI BAKALORYA (UB) NEDİR?

             Uluslararası Bakalorya Organizasyonu; ilk kez, İsviçre´nin Cenevre kentinde, 1968´de, ticari olmayan bir kurum olarak kuruldu. O günden bu yana tüm dünyada kabul edilen en yetkin, en akılcı, en işlevsel eğitim programıdır. Kuruluş amacı; lise ya da üniversite eğitimini anavatanından başka bir ülkede sürdüren öğrencilerin okudukları müfredat programının ortak ve evrensel bir çerçeve dâhilinde yürütülmesidir.

             UB Diploma Programı 16-19 yaş arası öğrenciler için hazırlanmış, geniş kapsamlı, üniversite öncesi iki yıllık bir programdır. Bu programı seçen yüksek motivasyonlu lise öğrencileri bitirme sınavları sonunda uluslararası geçerliliği olan UB Diploması´nı alırlar. Uluslararası Bakalorya Organizazyonu´ nun merkezi Cenevre´de olup Öğretim Programı Düzenleme ve Değerlendirme Ofis´i İngiltere´nin Cardiff kentindedir. UB Diploma Programı, öğrenciye sorgulamayı ve eleştirel yaklaşımı kazandırdığı için öğrenciyi ezberden uzaklaştırır bilgiyi kalıcı kılar.

             UB Diploma Programı

* SORGULAYAN

* BİLGİLİ

* ELEŞTİREL DÜŞÜNEN

* İLETİŞİM KURAN

* RİSK ALABİLEN

* İLKELİ

* DUYARLI

* AÇIK FİKİRLİ

* DENGELİ

* KENDİNİ DEĞERLENDİREBİLEN gençler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

          AMAÇLAR

Öğrencilerin

• UB programının içeriği ve önemi konusunda gerekli bilgiyi kazanmalarını;

• Zamanlarını en verimli biçimde kullanarak kendilerine en uygun çalışma yöntem ve tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı;

• Araştırma yapma becerilerini geliştirmeyi;

• Yazma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmayı ve böylece etkili, akıcı bir dille düzyazı, makale ve deneme türünde yazılar yazabilir, sözlü yorumlar sunabilir düzeye gelmelerini;

• Bağımsız ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi; Bireysel gelişimlerine, okullarına, toplumlarına ve çevreye duydukları sorumluluk bilincini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

        DERS PROGRAMI

Diploma adayı, altı grubun her birinden, sunulan seçenekler dahilinde bir ders seçmek zorundadır. Türkiye´de, Anadil ve Sosyal Bilimler dersleri Türkçe, diğer dersler ise İngilizce olarak uygulanır.

1. Grup : Dil A1 - Öğrencinin en başarılı olduğu dilde, genellikle de anadilinde olmak üzere edebiyat çalışmaları yapılır.

2. Grup: Dil A2 - İkinci bir dilde çok yetkin öğrencilerle işlenen dil ve edebiyat dersi.

3. Grup: Bireyler ve Toplumlar -İşletme ve Yönetim, Ekonomi, ITGS, Felsefe ve Psikoloji.

4. Grup: Doğa Bilimleri - Biyoloji, Kimya, Fizik.

5. Grup: Matematik - Matematik, Matematiksel Yöntemler.

6. Grup: Seçmeliler - Öğrenciler ilk beş gruptan herhangi bir dersi seçebilecekleri gibi, resim, müzik. dans,tiyatro gibi bir sanat dersi veya okul müfredat programına göre özel onay almış bir ders de seçebilirler.

ALTI DERS GRUBU DIŞINDAKİ ZORUNLULUKLAR

1. BİTİRME TEZİ (EXTENDED ESSAY/EE) UB Diploma Programı´nın önemli bir parçası olan Bitirme Tezi, öğrencinin seçtiği altı dersten birine ait bir konunun; program dahilinde ilgi duyduğu bir konu üzerinde yoğunlaşarak ve okuldan bir danışman öğretmen gözetiminde hazırladığı en az 4000 sözcükten oluşan bir kompozisyondur. Bu rakam, dipnotları ve kaynakçayı içermemektedir.

2. BİLGİ KURAMI (THEORY OF KNOWLEDGE/TOK) Bilgi Kuramı dersinde bilginin çeşitli biçimlerinin kökeni ve geçerliği incelenir. Öğrenci bu derste bilginin keşfi ve yaratılışına ilişkin kişisel bir bakış açısı geliştirmeyi öğrenir. Bu ders, UB Diploma Programı´na özgü bir derstir ve iki yıllık müfredat programına yayılacak şekilde en az 100 saat çalışılmalıdır.

3. YARATICILIK, ETKİNLİK, HİZMET (CREATIVITY, ACTION, SERVICE/CAS) UB felsefesinin temelinde, "bireyin bir bütün olarak eğitimi" görüşü var olduğu için, her diploma adayı öğrenci, CAS çalışmasında yer almak ve iki yıl içinde 150 saatini bu çalışmaya ayırmak zorundadır.

TOK, CAS ve EE alanlarında gerekli çalışmanın yapılmaması durumunda, öğrenci diploma almaya hak kazanamaz.

UB DİPLOMASI ALMA KOŞULLARI

Diploma programının tamamlanması için gerekli akademik koşullar aşağıdadır:

• Öğrenci, bu altı ders grubunun her birinden, sunulan seçeneklere göre bir ders almak zorundadır. Altı dersten oluşan program, öğrencinin tercihine ve okulun yol göstermesine bağlı olarak, üçü standart düzeyde, diğer üçü ise ileri düzeyde çalışılacak biçimde düzenlenir. İki yıl süren bu program içinde, her ileri düzey dersi için minimum 240 saat, her standart düzey dersi için ise minimum 150 saat gereklidir. (UB terminolojisinde bir ders saati 60 dakikadır.)

• Bilginin ne olduğunu, nasıl oluştuğunu irdeleyen ve öğrenmeyi öğretme amacında olan Bilgi Kuramı dersi, 100 saatlik bir çalışma gerektirir.

• Yaratıcılık, Etkinlik ve Hizmet unsurlarını içeren CAS programını okul içi ve okul dışı bir program olarak iki yıl içinde 150 saatlik bir çalışma ile tamamlamak gereklidir. Öğrencinin, kendi seçimiyle belirlediği bir dersle ilgili olarak, yine kendisinin belirleyeceği bir konuda, 4000 sözcüğü aşmayan bir bitirme tezi yazması gereklidir. UB DİPLOMASI NELER KAZANDIRIR? UB programındaki öğrenciler, özellikle de diploma programındaki öğrenciler, bu programdan çok fazla yarar sağlayacaklardır.

• Program, akademik açıdan en hevesli öğrenciler için bile kamçılayıcıdır.

• Öğrenciler dünya çapında tanınırlığı olan bir program ve müfredattan yararlanır.

• Uluslararası başarı standartları esas alınmaktadır.

• Uluslararası ve çok kültürlü bir bakış açısı kazandırır.

• Zamanı iyi kullanma becerisini ve çalışma alışkanlıklarını geliştirir.

• Öğrenciler, motivasyonu çok yüksek olan diğer öğrencilerle aynı sınıfları paylaşır.

• Toplumsal hizmet aktivitelerine katılırlar.

• Burstan yararlanma olanakları artar.

• Pek çok üniversitede bazı derslerden kredi saydırabilir ya da sınıf atlayabilirler.

• UB Programı'nın felsefesi, çok kültürlü ve rekabetin olduğu bir ortamda yüksek öğrenim için, temeli sağlam öğrenciler yetiştirmektir.

• UB öğrencileri diploma programındaki çalışmaları ile dünya üzerindeki yüksek öğrenim kurumları tarafından tanınan, uluslararası bir öğrenciler topluluğu arasındaki yerlerini alırlar.

• UB öğrencileri, dünya çapındaki önemli üniversitelerde ilk yıl, üç krediye kadar dersten muaf tutulabilir ve diğer öğrencilere göre daha avantajlı bir konumda olabilirler.