PASCH NEDİR?

26.06.2015 12127

 

 

 

OKULLAR: GELECEĞİN ORTAKLARI

 

 (SCHULEN: PARTNER DER ZUKUNFT)

 

 

 

2008 yılı başında Goethe Enstitüsü, Yurt Dışı Eğitim İşleri Merkezi, Alman Akademik Servisi ve Kültür Bakanları Konseyi'nin Pedagojik Değişim Hizmeti Birimi tarafından hayata geçirilen "Okullar: Geleceğin Ortakları Projesi/Pasch Okulları Projesi (Schulen: Partner de Zukunft), öncelikle öğrencilerin yaz kurslarına ve dil kamplarına katılarak Alman dili ve kültürü ile tanışmalarına, dolayısıyla Almanya'da yüksek öğrenim ve kariyer yapma olanaklarına sahip olmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Başarılı öğrencilere Almanya'da yüksek öğrenimlerine devam etmeleri için burs sağlanması da bu projenin yararlarından biridir. Dünya çapında yürütülen (1500 okul) bu projeyle yaratılan ortak okullar ağına Türkiye'den bizim okulumuz da dâhil olmak üzere yirmi okul katılmıştır. Bu proje kapsamında üye okullara danışmanlık hizmetleri ile öğretmenlere yönelik hizmet içi kursların yanında, dil öğretimi için gerekli olan ders materyalleri ile teknik destek de sağlanmaktadır.

 

            2008 yılından beri okulumuz bu proje kapsamındaki çeşitli faaliyetlere katılmaktadır. Bunlardan ilki 2009 tarihinde Ankara'da yapılan Pasch Almanca Tiyatro Festivali'dir. Bu festivalde okulumuz Türkiye birincisi olarak aynı yıl içerisinde Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen Uluslararası Pasch Tiyatro Festivali'ne katılmıştır. Okulumuz öğrencileri Ankara'da her yıl düzenlenen bu etkinliğe daha sonraki yıllarda da katılmaya devam etmiştir.

 

Okulumuz resmi olarak 8 Aralık 2010 tarihinde Pasch Projesi'ne dâhil olmuştur. Bu tarihten sonra okulumuzda bu proje kapsamında çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye de devam etmektedir. Bu kapsamda her yıl okulumuz öğrencilerinden bazıları burslu olarak Almanya'ya dil kurslarına gönderilmektedir. Bu öğrencilerimiz uluslararası deneyim ve yeni bakış açıları kazanarak ülkemize dönmektedirler. Yine ülkemizde düzenlenen Almanca dil kamplarına da öğrencilerimizin katılması sağlanmaktadır.

 

Temmuz 2011 tarihinde okulumuzda Uluslararası Pasch Medya Dil Kampı düzenlenmiştir. Bu kampa Almanya, Kosova, Sudan ve Güney Kore'den gelen yabancı öğrencilerin yanında, Türkiye'deki Pasch okullarından öğrenciler de katılmıştır. Bu etkinliğe çok sayıda okulumuz öğrencisinin de katılımı sağlanmıştır.

 

Bu tür projeler öğrenci ve öğretmenlerimize uluslararası deneyim ve bakış açısı ile okulumuza da uluslararası yeni işbirliği olanakları kazandırmış ve kazandırmaya da devam edecektir.