OCAK 2024 DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK ETKİNLİKLERİMİZ

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında bu ay Türk dilinin ilk sözlüğü olan Dîvânu Lugâti’t- Türk hakkında öğrencilerimiz çeşitli çalışmalar yaptılar. Türk dilinin zenginliği, kültürümüzün devamlılığı, tarihimizin derinliği karşısında gurur duyarak çalışmalarımızı tamamladık. Türkçenin bir bilim ve kültür dili olduğunu asırlar öncesinden haykıran, 11. yüzyılda yazılmış Dîvânu Lugâti’t- Türk’ü öğrencilerimize ulaştırmaktan dolayı mutluyuz.

Dîvânu Lugâti’t- Türk okumalarından sonra öğrencilerimiz Türk dilinin ilk yazılı metinleri olan Orhun Abidelerini, Dîvânu Lugâti’t- Türk’ü ve günümüz Türkçesini esas alan artsüremli bir sözlük hazırladılar. Sınıflarımızda “Bil Bakalım” etkinliği kapsamında hem Dîvânu Lugâti’t- Türk’ten hem de Orhun Abidelerinin söz varlığından kelimeler sorularak dilin ve kültürün devamlılığı ilkesi vurgulandı. Dîvânu Lugâti’t- Türk’te yer alan şiirler de bir araya getirilerek ve altlarına günümüz Türkçesi yazılarak bir şiir seçkisi oluşturuldu.

Şubat ayı etkinliğimiz olan “Deyimler ve Atasözleri” için çalışmalarımıza başladık.

04.03.2024 40

Dîvânu Lugâti’t- Türk Sözcükler,Atasözleri ve Şiirler İçin Tıklayın