TARİHÇE

15.08.2023 434

Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi 2004 yılında, Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Kuruluş yönetmeliğinde SBL´nin amaçları şöyle açıklanmıştır:

 

a) Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.

 

b) Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlar.

 

c) Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar.

 

d) Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar.

 

e) Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir.

 

f) Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur.

 

g) Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar.

 

Okulumuz 2004-2005 öğretim yılında Gazi Anadolu Lisesinin erkek yurdunda Ankara Sosyal Bilimler Lisesi adıyla açılmıştır. Aynı eğitim öğretim yılında Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ad verme komisyonunun 12.10.2004 tarih ve 32 sayılı kararıyla okulumuzun adı Ankara Prof.Dr. Mehmet KAPLAN Sosyal Bilimler Lisesi olarak değiştirilmiştir.2008-2009 Eğitim ve Öğretim yılının 2.yarısında Ümitköy' de yapımı tamamlanan binasına taşınmıştır.

 

Okulumuz, Türk Telekom A.Ş.tarafından yaptırılan yeni binasına taşındıktan sonra Türk Telekom A.Ş ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 28.04.2005 tarihli protokolün 8.maddesi gereği; adı, Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Komisyonunca alınan karar ve Valiliğin 10.09.2009 tarihli oluru ile "Ankara Türk Telekom Mehmet KAPLAN Sosyal Bilimler Lisesi" olarak değiştirilmiştir.

 

Ancak Türk Telekom A.Ş.´nin mahkemeye yaptığı müracaat sonucunda okulumuzun ismi "Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi" olarak değiştirilmiştir. Okulumuz 24 derslikli olup, 280 yataklı öğrenci pansiyonuna, 400 kişilik konferans salonuna,16.000kitaplı kütüphaneye, müzik odasına, fen bilimleri laboratuarına, tasarım ve beceri atölyesine ve dinlenme salonlarına sahiptir.

 

Okulumuz 2016 Mayıs ayından itibaren UBDP (Uluslararası Bakalorya Diploma Programı) uygulayan üçüncü resmi okul unvanını almıştır. 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı başından itibaren eğitime başlamıştır

 

Okulumuzda toplam 49  öğretmen görev yapmaktadır. Lise Haz,9. ,10.,11. ve 12. sınıflar olmak üzere 24 şubede 95'i yatılı olmak üzere toplam 591 öğrenci bulunmaktadır.