Extended Essay

17.12.2018 1161

Uzun Deneme (Extended Essay)

Öğrencinin kendisi tarafından belirlenen bir tez konusu üzerinde yine öğrencinin kendisinin planladığı, yürüttüğü, 11. sınıfta belirlenen teslim tarihinde tamamlanması gereken ve 4.000 kelimeyi aşmayan istediği dersten bir uzun deneme (Extended Essay) sunması gerekmektedir. Uzun denemesini Türkçe A veya İngilizce B´den alan öğrencilerin eserlerin bu derslerde işlenen eserlerden farklı olması gerekmektedir.

IB Değerlendirme Kriterleri

Öğrenciler, programın sonunda haricî IB sınav uzmanları tarafından notlandırılan yazılı sınava girerler. Öğrenciler aynı zamanda okulda değerlendirme çalışmaları yaparlar; bu çalışmalar ya önce öğretmenler tarafından notlandırılır, sonrasında da haricî moderatörlere gönderilir, ya da doğrudan haricî sınav uzmanlarına gönderilir.

Her bir ders için verilen notlar 1 (en düşük) ila 7 (en yüksek) arasında değişir. Öğrenciler ayrıca bilgi teorisi ve uzun denemeden aldıkları toplam sonuçları için üç ek puana kadar alabilirler. Tüm program içerisinde belirli minimum performans seviyelerine ulaşmış ve yaratıcılık, eylem ve hizmet gerekliliklerine yeterli katılımda bulunmuş olmalarına bağlı olarak en az 24 puan alan öğrencilere diploma verilir. Bir Diploma Programı öğrencisinin alabileceği en yüksek toplam puan 45'tir.

Değerlendirme daha önceden derslerin gereksinimlerine göre belirlenmiş kriterlere göre yapılır; bu da, öğrenci performansının aynı sınavlara giren diğer öğrencilerin performansından ziyade, her bir ders müfredatının hedeflerine ve amaçlarına dayalı olarak önceden belirlenmiş olan değerlendirme kriterlerine göre ölçülmesi anlamına gelir. Öğrencilerin aldığı puan dağılımı istatistiksel olarak sabit kalmaktadır ve üniversiteler Diploma Programındaki değerlendirme uygulamalarının disiplinine ve tutarlılığına önem verir.